Not a good idea

Hoewel intelligent beheer van de patiëntenstroom een heel goed idee is voor de meeste ziekenhuizen, is het misschien geen topidee voor u!? Eerlijk, misschien zijn er best wel redenen waarom er een slechte match is. Misschien is patiënt flow management echt wel niet uw eerste zorg? Wanneer patiënt flow management een slecht idee is? Lees er meer over de situaties waarin het gewoon niet de juiste stap kan zijn voor jouw zorginstelling.

Misschien zou de eerste vraag moeten zijn: wanneer werkt intelligent beheer van de patiëntenstroom heel goed? Wat betekent dat eigenlijk ‘goed werken’? Wij zouden ‘goed werken’ definiëren als de oplossing u het volgende biedt:

 • U bent in staat een meerwaarde te leveren aan uw patiënten. Lees meer hier.
 • U bent in staat waarde te leveren aan uw artsen en verplegend personeel. Lees meer hier.
 • U bent in staat een aanzienlijke ROI te genereren. Lees meer hier.
 • Als kers op de taart kan de oplossing ook iets extra bieden aan het management van de zorginstelling. Lees meer hier.

Misschien kan uw organisatie niet het nodige resultaat behalen op bovenstaande? Waarom is het mogelijk dat dit niet lukt?

 • Je hebt een heel specifiek en heel complex samenwerkingsmodel dat zeer intensieve verbale samenwerking vereist voor één consultatie (of onderzoek) tussen verschillende zorgverleners.
 • De doorlooptijd van een onderzoek of consultatie is zeer lang, bijvoorbeeld ruim meer dan 1 uur.
 • De omvang van uw werkzaamheden betreffen slechts een zeer beperkt aantal gelijktijdig (wachtende) patiënten. Dat kan als het bijvoorbeeld gaat over een dokterspraktijk.
 • Om wat voor reden dan ook: uw patiënten moeten constant worden begeleid door iemand van het verplegende personeel. Als er bij elke patiënt constante begeleiding van een medewerker is, dan kan een geautomatiseerde flow bepaling wellicht maar een beperkte meerwaarde bieden.

IT infrastructuur voor dino’s?

Te veel chaos

Er is nog veel ander werk op de plank?

Elk van bovenstaande kan een belangrijke belemmering vormen voor een succesvolle inzet van de toepassing. Jammer genoeg kan het ook een probleem met de IT omgeving.

De meeste Europese ziekenhuizen hebben de afgelopen twee decennia ingrijpende wijzigingen aangebracht in hun IT-infrastructuur. Maar ja, ze bestaan ook nog steeds: gezondheidsfaciliteiten met een IT-infrastructuur waar dinosauriërs alleen maar trots op zouden zijn! Dat zou kunnen betekenen

 • U beschikt niet over een basis IT-netwerkinfrastructuur in uw gebouw.
 • Uw agendasysteem staat op zichzelf. Dat betekent dat het op geen enkele manier informatie kan uitwisselen met andere IT-toepassingen.
 • Je laat toe dat je huidige IT-leveranciers een jaren tachtig mindset hebben: “wij doen niet aan integratie”.
 • Uw organisatie heeft geen enkele invloed op het verbeteren van haar IT-infrastructuur en ondergaat lijdzaam de wensen van haar huidige leveranciers.

Kortom, in zo’n scenario heb je waarschijnlijk meer urgente zaken aan te pakken dan efficiënte patiëntenstromen.

Zijn er nog andere redenen? Ongetwijfeld, maar veel ervan zijn praktische punten die op een vrij gemakkelijke manier kunnen worden aangepakt. Bovenaan de “laten we het niet doen”-lijst: weerstand tegen verandering. Hierover lees je meer in het volgende artikel van deze reeks (binnenkort beschikbaar).

Dit is een artikel (5 van 7) dat verschijnt in de reeks “Waarom heeft een ziekenhuis (g)een intelligent patiënt flow management?“. Heb je specifieke vragen of ideeën voor jouw ziekenhuis? Geïnteresseerd in meer informatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier of schrijf ons een mailtje via info@partheas.com.

Partheas Flow