Medisch pad voor pneumologie

Een oplossing voor een hogere efficiëntie in consultaties? Help!? Daar gaat niet zelden extra stress en werklast mee gepaard. Intelligent patiënt flow management focust ook op efficiëntie, maar het bezorgt ook net voor ondersteuning van artsen en andere medewerkers. Hoe kan je dat realiseren? Lees meer in dit artikel.

 

Voor de hand liggend

Laat ons beginnen met een aantal concepten die voor de hand liggen. Het hele gebeuren rond patiënten die komen en gaan, kan best wel onvoorspelbaar blijken. Dat is zeker het geval voor medische diensten met onderzoeken tijdens consultaties. Ook voor vrij eenvoudige consultaties is het niet altijd vanzelfsprekend. Waarbij het soms over erg triviale feiten kan gaan: is de patiënt op tijd? Daagt de patiënt niet op? Of is de patiënt gewoon wat te laat? Of loopt de patiënt vertraging op bij een eerder onderzoek in medische beeldvorming?

Elke patiënt flow management oplossing met een minimum aan functionaliteit zal dergelijk proces oplossen. De software zal verstandig genoeg zijn om inkomende patiënten in een wachtrij te plaatsen. Als de patiënt van 10u er niet is, dan zal die gewoon niet opgeroepen worden naar de wachtzaal. Alleen wanneer de patiënt er daadwerkelijk is, zal de toepassing de oproep doen.

 

Medisch pad mee in rekening brengen

Aspecten van het opzet

Verschillende onderdelen die in rekening worden gebracht bij opzet

Waarom kan een intelligent patiënt flow management systeem meer? In eerste instantie omdat zo’n toepassing kennis heeft over het medisch pad. Kijk daarbij ook even naar de illustratie bovenaan dit artikel. Het beschrijft een aantal opties voor een pneumologie consultatie.

De oplossing kan op basis van het afspraaktype definiëren hoe de patiënten flow moet georganiseerd worden. Het houdt daarbij rekening met “vaste” stappen, maar ook “dynamische”. Die laatste zijn keuzes die de arts of verpleging maakt tijdens de afspraak.

Voor elke medische discipline wordt dit op maat bepaald, op basis van verschillende criteria: de medische discipline, de aanwezige personeelsbezetting en de aanwezige infrastructuur. Dat gebeurt altijd op basis van de input van artsen en verpleegkundigen. Daarbij klikken we proces en technologie in elkaar.

Bij de meeste implementaties zijn de betrokkenen meestal eerder sceptisch om dergelijke processen aan software over te laten. Uiteindelijk is het aantal voorkomens waarbij artsen (of verpleging) altijd expliciet elke patiënt zelf willen oproepen, zeer beperkt. In de meeste gevallen zal de software het hele proces autonoom organiseren. Al moeten artsen en verpleging natuurlijk wel altijd kunnen ingrijpen wanneer nodig.

 

Capaciteitsbeheer

Functionaliteiten

De toepassing heeft verschillende bouwstenen (functionaliteiten) om het proces op te maken. Voor elke discipline maken we het gepaste opzet.

Even recapituleren, intelligent patiënt flow management

  • heeft kennis van de medische paden ;
  • het laat artsen en verpleging toe om elk proces te definiëren en waar nodig te interveniëren ;
  • op elk moment is er een actueel beeld van de huidige status van de consultaties. Niet voor 1 arts of afdeling, maar voor de volledige polikliniek.

Het geeft de toepassing kennis over de huidige status. Zo kan het bijvoorbeeld ook gedeelde ruimtes aansturen: gipskamers, echo-fiets proeven, gynaecologie verpleegposten, holter… Het geheel kan dus de volledige capaciteit maximaal gebruiken. Dat zal altijd gebeuren volgens de criteria zoals de dienst haar consultatie wenst te organiseren. Het einddoel is dat artsen en verpleging kunnen focussen op medische zorg, in plaats van aanwezigheidslijsten beheren en planning opmaken.

 

Andere voordelen?

Wanneer Partheas van start ging met patiënt flow management hadden we geen idee over de volgende voordelen die ziekenhuizen zelf aangeven

  1. Vooral in diensten met een hoge omloopsnelheid geeft verpleging aan dat de consultatie minder fysiek inspannend is geworden.
  2. Drukke wachtzalen blijken opvallend minder luidruchtig en nerveus te worden.

Alles bij elkaar zorgt het dus ook voor een aangenamer werkomgeving.

 

Dit is een artikel (2 van 7) dat is verschenen is in de reeks “Waarom heeft een ziekenhuis (g)een intelligent patiënt flow management?“. Interesse gewekt? Is dit nogal theoretisch en wens je dit eens concreter te bespreken? Aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier of schrijf ons een mailtje via info@partheas.com.

ConsultatiesPartheas Flow