Patient flow in post-corona times

Veel extra context is niet meer nodig: Covid-19 heeft een belangrijke impact op ons leven. Ook ziekenhuizen bekijken hoe ze hun patiëntenstromen in het (post-)corona tijdperk kunnen aanpassen. Dat vergt best wel wat opnieuw organiseren en wijziging. Met Partheas Flow kunnen we sterk bijdragen tot het verbeteren en analyseren van de patiënt flow. Daardoor dragen we bij tot het verhogen van de veiligheid voor patiënten en medewerkers.

Dat betekent in veel gevallen het monitoren van het aantal patiënten. Daarbij houden we rekening met het verminderen van het aantal patiënten in wachtkamers en gangen. De volgende paragraaf en afbeelding geven een concrete manier om de stroom te veranderen, zodat dit een zo min mogelijk impact heeft op de operationele werking en doorstroming.

Als voorbeeld laat deze opstelling zien hoe de patiëntenstroom kan worden hertekend in een scenario waarin het ziekenhuis aan het begin van het ziekenhuis patiënten in grotere ruimtes wil verzamelen. Vervolgens wil het ziekenhuis beter kunnen zien en beheren hoeveel mensen er naar de (kleinere) wachtruimtes gaan. Met minimale wijzigingen in de configuratie kunt u de volledige patiëntenstroom in een zeer beperkt tijdsbestek veranderen.

Voorbeeld van gewijzigde patiënten flow

Voorbeeld gewijzigde flow. De toepassing beheert de flow volgens de criteria die het ziekenhuis vaststelt, en de informatie zoals de toepassing die real-time kent o.b.v. track-and-trace data.

De ambitie in dit opzet

  • Controle houden over de totale flow door in eerste instantie de patiënten te verzamelen in een centrale ruimte bij aankomst en/of na inschrijving ;
    Real-time waiting room overview

    Deze dashboard view geeft aan medewerkers een real-time beeld van de status van de verschillende wachtzalen. Het zijn dezelfde cijfers waarmee ook de software rekening houdt voor het organiseren van de flow.

  • Pas wanneer er (schaarse) capaciteit beschikbaar komt in de verdere ruimtes, kunnen patiënten (automatisch) worden opgeroepen naar kleinere, decentrale wachtkamers.

 

Hoe Partheas Flow kan helpen

Om bovenstaande te kunnen realiseren houdt Partheas Flow bij het automatiseren van de patiënten flow rekening met

  • het huidig aantal patiënten in de wachtkamers, getoetst aan het maximum dat zorgmanagers individueel voor deze kamers hebben vastgesteld ;
  • de optimale verdeling van de patiëntenstroom, zodat er voor elke arts een gelijkmatige instroom van patiënten is ;
  • het beheren en bijhouden interne flows (onderzoeken / medische beeldvorming). M.a.w. niet enkel de flows van inschrijving tot consultaties worden mee in rekening gehouden, maar ook alle interne flows tussen onderzoeken en/of in combinatie met RX.

Telkens wanneer er in de (decentrale) wachtkamer automatisch een ruimte vrijkomt, beheert het systeem in real-time welke patiënt vervolgens vanuit de centrale ruimte kan worden doorgestuurd. Dit alles rekening houdend met de functionele eisen die het ziekenhuis stelt.
De oplossing biedt ook een realtime overzicht voor het ziekenhuis waar ze de huidige bezetting visueel kunnen verifiëren
.

U ziet het niet helemaal zoals bovenstaand beschreven, maar u wil het toch best wat anders organiseren? Dat is net wat Partheas Flow toelaat: het beheren van de patiënten flow volgens wat nodig is in het ziekenhuis. Neem contact op om te kijken om te kijken hoe we uw ideale flow voor elke wachtzaal of medische discipline kunnen verfijnen!

Een algemene uitleg over Partheas Flow kan u ook hier terugvinden. Interesse om meer te weten? Aarzel niet om ons te contacteren via contact.

CoronaPartheas FlowTrack-and-trace